Igienizare aer condiționat

Igienizare aer condiționat

Printre cele mai importante operațiuni de service aer condiționat se numără curățarea următoarelor componente:

Vaporizatorului (evaporatorul), care este parte componentă din unitatea interioară a echipamentului frigorific, în care se evaporă freonul, producând răcirea aerului în încăpere. În timp, datorită uzurii, pe tuburi și în spațiile dintre acestea apar impurităti, depuneri de praf, bacterii și microorganisme ce pot fi inhalate prin aerul respirat.

Turbinei (ventilatorul), care este parte componentă a unității interioare cu rolul de a facilita circulația aerului cald din incăpere pe vaporizator, unde se răceste. Odată răcit, aerul este eliberat înapoi în încăpere. Datorită folosinței, apar numeroase depuneri și impurități pe ventilator și pe aripioarele acestuia care sunt eliberate înapoi în aer.

Filtrului de aer, care este parte componentă din unitatea interioară. Oricât de performant este filtrul cu care este prevăzut aparatul de aer condiționat, dacă acesta nu este curățat și igienizat corect și cu regularitate, își pierde semnificativ eficiența. Filtrele trebuie să fie verificate cu regularitate si curățate la primele semne de imbâcsire cu praf. Totodată, trebuie avut in vedere că nivelul de murdărie al filtrelor este diferit în funcție de mediul în care un aparat de aer condiționat funcționează. Astfel, unele filtre trebuiesc curățate la o lună sau mai mult în cazul locuințelor rezidențiale sau mai puțin în cazul spațiilor industriale.

Condensatorului, care este o parte a unității exterioare a echipamentului frigorific, în care fluidul refrigerent (freonul), trece din starea de vapori în stare lichidă. Datorită funcționării continue, pe condensator se strânge o cantitate mare de praf, impurităti și murdărie, fapt care afectează semnificativ puterea de răcire a aparatului.

Tăviței de condens, aflată în unitatea interioară și are rolul de a colecta condensul produs de umiditatea aerului. Fiind un loc de stocare și eliminare a apei, pe tavită se formează depuneri de natură organică, de culoare verde, specifice apei.

Igienizarea este un proces normal de menținere a capacităților de funcționare optime și trebuie realizată cu regularitate. Igienizarea face parte din revizia aparatelor de aer condiționat, care cuprinde în plus și verificarea stării tehnice a echipamentelor frigorifice, cum ar fi: nivelul și presiunea agentului refrigerent, precum și completare în caz de nevoie.

Este necesar să se efectueze în mod periodic și preventiv, igienizarea completă a instalațiilor de aer condiționat prin curățare și dezinfectare!

Igienizare aer conditionat sector 1

Igienizare aer conditionat sector 2

Igienizare aer conditionat sector 3

Igienizare aer conditionat sector 4

Igienizare aer conditionat sector 5

Igienizare aer conditionat sector 6